keskiviikko 29. lokakuuta 2014

29.10.14 Lokuun loppua eletään.....

Kirjoittelusta on taasen aikaa .


Tämän syksyn aikana olen saanut paljon kyselyitä ja tiedusteluja koskien rotuja Beauceron ja Itäeuroopanpaimenkoira . Mitä ne ovat rotuina ja mihin tarkoitukseen yms.?


Keskustelujen myötä olen itsekin miettinyt asioita . Monia asioita on noussut esille.
Monesti olen pyytänyt lukeman websivujani ajatuksistani ja kehoittanut ottamaan yhteyttä yhdistyksiin, kasvattajiin ja koirien omistajiin . Rotumääritelmä kertoo millaisia rotujen tulisi olla .
Kennelliiton koiranetistä ja kasvattajien sivuilta saa infoa ja lisäinfoa kaivatessa olemaan yhteyksissa edellä mainitsemiin tahoihin ja tutustumaan livenä koiriin kasvattajien luona, erilaisissa tapahtumissa yms. missä rotuja voi nähdä. Mitään tyhmiä kysymyksiä ei ole , kannattaa kattavasti kysellä rodusta niin hyvistä kuin huonoista ominaisuuksista.


Omasta kasvatusideologiastani voi lukea täältä : http://sucikan.com/3


Mikä on sitten mielestäni ihanne Beauceron ?  Olen miettinyt onko tällaista edes olemassa , yhtään täydellistä Beauceronia en ole vielä nähnyt.  Jokaisessa yksilössä löytyy puutteita ..
Mikä on terveys, mikä on rakenne , millaiset hermot koira omaa, miten on koulutettavissa , stessinsietokyky ja laukausten sietokyky ? Moneenko näistä ominaisuuksista vaikuuttaa ympäristö ja omistaja ja mikä todella on perimää ?


Asioista ollaan varmasti erimieltä.


Mikä tekee yksilöstä hyvän jalostuskoiran ?  Tämä ei olekaan enään niin yksoikoista . Jokainen kasvattaja valitsee koirat jalostukseen oman ideologian mukaan . Kenen ideologia on sitten parempi kuin toisen , vai onko ?
Mitkä  asiat ohjaavat rodun jalostusta ? Rotuyhdistyksen sivulla on yhd. / jalostustoimikunnan suosittelemat tavoitteet jalostukseen käytettäville yksilöille ja Kennelliiton PEVISA määrää rekisteröinnit.
Mutta miten määritellä hyvä jalostuskoira ?
Jos koiralla on terveys kunnossa , se on ulkomuodoltaan rodunomainen, se on saavuttanut PK-lajeissa KVA arvon, suorittanut Kennelliiton luonnemittarit MH/ LT hyväksytysti , saanut EXCELLENT luonteesta ja ulkomuodosta yhdistyksen järjestämässä jalostustarkastuksessa , onko koira hyvä jalostuskoira ?  Kenen mielestä on ja kenen mielestä ei ole , tämä on varmasti mielipideasia.
Mikä tekee hyväsukuisesta kotisoffa championista ei-kelvollisen jalostusyksilöksi ? itse varmasti käyttäisin, jos ulkomuoto ja luonne mielyttäisi :)


Kasvattajien sivuja selatessa löytyy heidän kasvatusmotiivinsa .
Sitten toiseen rotuun Itäeuroopanpaimenkoira VEO . Rodusta löytyy tietoa täältä sivuiltani ja yhdistyksen  sivulta. Vaikka rotu ulkomuodollisesti muistuttaa Saksanpaimenkoiraa , ei se todellakaan ole luonteeltaan . Rodun populaatio on Suomessa vielä pieni , ja erilinjaisten koirien tuonti vaatii oman työnsä sekä sopivien omistajien löytäminen. Itselläni kokemusta rodusta 5 vuodelta , mutta oman koiran myötä on avautunut monta lokerikkoa suhteessa rotuun. Ja täytyy sanoa , että on mielenkiintoista . Usein on tullut turvauduttua kasvattajaan asioiden varmistamiseksi. Rotu kasvaa rakenteellisesti nopeasti ja henkinen kehittyminen vie tonne 3--4 vuotteen asti. Vaativuutensa on löytää se koiran motivaationappula ja saada itsepäinen, rohkea ja itsenäinen koira toimimaan halutulla tavalla. Rotu omaa vahvan puolustusvietin, eikä toimi aggressiivisesti ilman syytä. Hyvästä koiranlukutaidosta on apua monissa tilanteissa . Mutta työmoottoria ei tältä rodulta saada loppumaan , ovat aina valmiita työskentelemään.
Kannattaa käydä useita yksilöitä livenä katsomassa ja haastatella  koirien omistajia .


Vastailen kyllä edelleen tiedusteluihin ja kyselyihin roduista ja koiriini saa tulla tutustumaan livenä !


Syysterveisin
SusannaEi kommentteja:

Lähetä kommentti